Et ja-menneske kalder Hanne Sund sig selv, og det giver god mening, når du hører hende fortælle passioneret om udlandsophold, åbne døre og et ønske om at arbejde med bæredygtighed. Bliv klogere på Hannes rejse på tværs af landegrænser og fagområder ‒ og hvorfor hun nu arbejder med at gøre bæredygtighed til en central del af sine kunders strategi.
Historien starter egentlig i Norge, for Hanne er født og opvokset uden for Oslo. Men nysgerrighed trak hende om på den anden side af globussen til Australien. Her læste hun en bachelor i Business Administration med fokus på Business og Finans i Brisbane. Det var også her, hun fik sit første “voksenjob” som studentermedhjælper i Queensland Treasury, en institution, der yder økonomisk rådgivning til stat og regering.
“Det var virkelig stort med mit første rigtige job, og det føltes meget voksent. Queensland Treasury er en høj glasbygning med udsigt over hele byen, og alt var nyt for mig; det var på engelsk, der var dresscode, og det var meget corporate. Så der var virkelig meget, jeg skulle lære, men jeg elskede det.
Jeg tror helt ærligt, at det har været lidt tilfældigt, at jeg lige havnede i finans og økonomi, for det har ikke som sådan været en drøm, jeg altid har haft. Men når jeg ser det udefra, giver det også mening, fordi min storesøster er konsulent inden for finans, og jeg har altid syntes, at hun var virkelig sej.”
Fra finans til arbejdet med ESG
”Efter jeg havde færdiggjort min bachelor i Brisbane, var jeg til gengæld 100% sikker på, at det var den vej, jeg ville gå. Derfor søgte jeg ind på kandidaten i Applied Economics and Finance på CBS i København. Den er så åbenbart også kendt for at være akademisk tung. Det vidste jeg heldigvis ikke inden,” griner hun.
“Jeg kom ind på kandidaten, og før jeg flyttede til Danmark, søgte jeg et studiejob hos Nordea Asset Management. Det fik jeg, og så var der ingen vej tilbage. Da jeg nærmede mig afslutningen på min kandidat, søgte jeg en graduate-stilling hos EY Consulting i deres Risk-team, der senere blev til deres ESG-team. Det var her, jeg for alvor begyndte at arbejde med bæredygtighed og kunne mærke, at det her, det skal jeg. Jeg vil hjælpe virksomheder med at mindske deres Co2-aftryk.”
Er du heller ikke helt bekendt med ESG?
ESG står for Environmental Social Governance. Det er tredelt og handler om, hvordan virksomheder tager ansvar for miljøet, mennesker og deres ledelse:
Environmental (Miljø): Dækker over virksomhedens påvirkning på naturen. Det kan være, hvordan de håndterer deres CO2-udledning, energiforbrug, affald og ressourceforbrug. Målet er at mindske deres negative påvirkning på miljøet.
Social (Socialt ansvar): Handler om, hvordan virksomheden behandler mennesker – både medarbejdere, kunder og lokalsamfund. Det kan være alt fra arbejdsforhold og sikkerhed til diversitet og ligestilling.
Governance (Ledelse): Handler om virksomhedsskik, og hvordan virksomheden styres. Her ser man på forretningsetik, bestyrelsens sammensætning, gennemsigtighed i beslutninger og blandt andet, hvordan virksomheden undgår korruption.
Inden Hanne så sig om, dukkede en ny mulighed op hos Basico
”Basico skulle bygge et nyt ESG-team op fra bunden, og det eventyr ville jeg med på. I Basico arbejder jeg med alt fra startups til globale virksomheder. Vores diverse kunde portefølje giver mig en unik mulighed for at få indsigt i mange forskellige industrier og brancher og for at tage ansvar og drive projekterne selv. Jeg synes, det er spændende med en varierende hverdag, og jeg kommer nok aldrig til at trives i et 9-17-job, så den alsidighed talte til mig.
Samtidig er jeg motiveret af at være med til at hjælpe virksomheder til at gøre en positiv forskel, fordi arbejdet med ESG handler om at tage ansvar som virksomhed. Jeg rådgiver blandt andet virksomheder med deres bæredygtighedsstrategi, hvordan de reducerer deres CO2-aftryk, og hvilke delmål de har. En stor del af vores arbejde handler også om at hjælpe kunder med at overholde EU’s krav om bæredygtighedsrapportering (CSRD). Vi rådgiver altså på tværs af mange forskellige ESG-aspekter, og det er netop det, der gør, at hverdagen bliver ekstra spændende.”
ESG-case: udførelsen af en dobbelt væsentlighedsanalyse
Som ESG-specialist er Hanne med til at udføre en dobbelt væsentlighedsanalyse, som giver virksomhederne en ny indsigt i, hvordan de påvirker omverdenen, samfundet og miljøet.
Man identificerer herved både de økonomiske, de miljømæssige og de sociale faktorer, der har størst indflydelse på deres forretning, samt hvordan deres aktiviteter påvirker omverdenen.
Det kræver en dybdegående analyse af relevante ESG-indvirkninger, risici og muligheder, samtidig med at interessenterne tages i betragtning på tværs af værdikæden.
Dit netværk er alfa og omega
Interviewet er ved at nå vejs ende, og jeg spørger ind til, hvilke råd Hanne ville give sit yngre selv.
“Jeg er superglad for den vej, jeg er gået, men selvom jeg er ambitiøs, ser jeg egentlig også mig selv som rimelig gennemsnitlig. Det er måske en Jantelovs-ting, der kan ramme, når man er kvinde inden for finans. Og derfor er jeg også rigtig glad for at have så mange veninder, der arbejder inden for finans og investment banking, som jeg virkelig ser op til.
Så jeg ville nok sige til mig selv, at gode rollemodeller er uundværlige, og at dit netværk er alfa og omega. Det kan være privat, og det kan være professionelt. Jeg er selv en aktiv del af flere netværk, og jeg ser det som en vigtig del af mit arbejde. Og det gælder for øvrigt også internt på arbejdspladsen, hvor relationer på tværs af alle niveauer er en stor hjælp.”
Både netværk og relationer håber Hanne at finde hos Female Leadership Academy, som hun netop er blevet en del af. Female Leadership Academy er en stærk stemme, der arbejder på at mindske uligheden i toplederstillinger. Som deltager i netværket får man foruden nye værktøjer, indsigter og refleksion et støttende netværk og værdifulde relationer. Og netop det ser Hanne stor værdi i.
“Mine forventninger til akademiet er høje, da jeg ser det som en mulighed for at netværke med inspirerende kvinder, udveksle erfaringer og styrke mit lederskab. Jeg håber på at få nye værktøjer og indsigter, der kan hjælpe mig både professionelt og personligt.”
Er du nysgerrig efter mere?
Synes du, at Hanne Sunds karrierefortælling er interessant, og vil du vide mere om, hvad Basico har at byde på? Så sving forbi vores åbne stillingsopslag, eller besøg vores faglige blog, der er spækket med interessante kundecases.