Basico Saadan Planlaegger Du Tilblivelsen Af Aarsrapporten

Sådan planlægger du tilblivelsen af årsrapporten

Læsetid: 12 minutter

FÅ INSPIRATION
Tilmeld dig vores nyhedsmail, og få et fagligt indspark med substans direkte i indbakken.
TILMELD
Martin Philip Beyer

Martin Philip Beyer

Senior Manager

07. november 2024

Der er store fordele ved i god tid at påbegynde processen for udarbejdelsen af årsrapporten. Både af hensyn til optimering af dine ressourcer, bedre stakeholder management og reducering af risikoen for overraskelser ved behandlingen af særlige risikoområder. Men hvordan planlægger du bedst tilblivelsen af årsrapporten? Det kan du blive klogere på i denne artikel. 

Ved udarbejdelse af årsrapporten er der mange stakeholders og dele af organisationen i spil. Processen indebærer en lang række fagligt prægede opgaver i Finance, involverer andre afdelinger og evt. eksterne rådgivere til kommunikationen samt relevante beslutningstagere. 

En velplanlagt proces kan derfor være af afgørende betydning for, at ressourcerne anvendes mest hensigtsmæssigt. Det giver dine medarbejdere bedre rammer til udarbejdelsen, medvirker til at revisionshonoraret bliver holdt på et minimum, ligesom den interne kommunikation til virksomhedens stakeholders bliver mere troværdig. 

Måske din virksomheds aktiviteter, nøglepersoner, regnskabsregler og tidsplan er uændrede fra sidste år, men vi anbefaler, at du alligevel genbesøger planen og ikke mindst erfaringerne fra sidste år.  

Afklar interessenterne og deres forventninger

Ledelsen er formel afsender af årsrapporten, og derfor er de den væsentligste interessent for Finance-afdelingens opgave med at udarbejde den. Det er derfor vigtigt, at I så tidligt som muligt får klarlagt forventningerne til opgaven ift. tidsforbrug, kvalitet og understøttelsen af CFO’ens behov for håndtering af de øvrige interessenter (særligt CEO’en og bestyrelsen).  

I planlægningen skal der også indgå overvejelse om evt. indvirkninger fra mere strategiske forhold. Er der fx behov for frivillige ændringer i anvendt regnskabspraksis eller præsentationsvaluta, skal der ske en fuld konvertering til en anden regnskabsmæssig ramme (f.eks. fra Årsregnskabsloven til IFRS) osv.? 

Involveringen af eksterne rådgivere skal du også have afstemt tidligt i forløbet, da det kan have betydelig indvirkning på både tidsplan og ressourceforbrug. En god plan for indsamling af rapporteringspakker fra datterselskaber er også essentielt, da dette ofte er et område, hvor forsinkelser kan true den overordnede tidsplan.

Lovgivning, deadlines og ressourceplanlægning

I Danmark skal årsrapporten indsendes til Erhvervsstyrelsen senest seks måneder efter balancedagen. For børsnoterede virksomheder er fristen fire måneder. Ud over de lovgivningsmæssige krav er det vigtigt at definere interne deadlines for hver fase af årsrapport-processen, fra afslutning af bogføringen til ledelsens og revisorens underskrift.

Her er det vigtigt, at du skaber et overblik over hver enkelt komponent i processen, hvorefter du kan estimere det nødvendige ressourcebehov. For at identificere eventuelle mangler i det nødvendige ressourcebehov kan det være en god ide at arbejde sig baglæns ud fra de ønskede deadlines. 

Her skal du både tænke de eksterne og de interne deadlines ind, da I ellers ikke vil kunne vurdere, hvordan de harmonerer med hinanden. Desuden er det væsentligt at skelne imellem deadlines afledt af interessenterne og deadlines afledt af de involverede parter til udførelse af selve arbejdet forbundet med årsrapporten, hvilket typisk vil være finans, marketing, ESG-specialister og datterselskaber. Indgår virksomheden i en større koncern, kan tidsplanen også være påvirket af et højereliggende moderselskab. 

 

I tidslinjen kan du få overblik over de deadlines fra interessenter, du skal være opmærksom på  – eksterne såvel som interne:

Vær skarp på de operationelle deadlines

Hvor de deadlines, som kommer fra både interne og eksterne interessenter som fx. revisor, Erhvervsstyrelsen og bestyrelsen, sjældent giver anledning til udfordringer, så kan de operationelle deadlines ofte vise sig problematiske at imødekomme. Dette kan skyldes, at det tidsmæssige aspekt bliver undervurderet, at fx selve udførelsen, reviewet og opfølgningen herpå tager længere tid end beregnet, eller at udarbejdelse af skabelonen og opstilling i øvrigt af årsrapporten skulle have været outsourcet. 

Baseret på opbrydning af årsrapportens elementer skal der allokeres ansvarlige personer til både udførelsen og godkendelsen samt udarbejdes et estimat på tidsforbruget. I tilknytning hertil skal der med hver enkelt person foretages en grunding forventningsafstemning på, hvad de skal udføre, og hvilket output det skal føre med sig. 

Hvad kan I lære fra sidste års proces?

Det kan være en god ide at starte med at genbesøge sidste års proces for årsafslutningen – medmindre denne evaluering blev foretaget i umiddelbar forlængelse året forinden, hvilket er meget anbefalelsesværdigt. På den måde kan I sikre, at fejlene fra året før ikke gentages. I praksis opnås dette bedst igennem en god evalueringsproces, hvor repræsentanter for alle væsentlige involverede parter i årsrapport-processen samles. Det gælder dog ikke revisor. 

Formålet er at få identificeret de elementer, der skabte forsinkelser eller problemer, og sikre, at disse håndteres bedre næste gang. En struktureret agenda for evalueringsmødet kan være gavnligt for at sikre, at alle nødvendige emner bliver drøftet. 

Et godt eksempel på en agenda til evalueringsmødet kunne se sådan her ud: 

  1. Indledende bemærkninger fra CFO/regnskabschef
  2. Planlægningsprocessen:
    1. Var tidsplanen realistisk? Hvis ikke, hvor skal den justeres? 
    2. Skal arbejdsopgaverne fordeles anderledes af hensyn til tidsplaner, kompetencer osv.? 
    3. Var der udfordringer med visse regnskabsposter, og hvad bestod disse i? 
    4. Opsamling på læringspunkter.
  3. Udførelsesprocessen:
    1. Estimeret tid vs. opgave – hvilke udfordringer opstod, og kan visse opgaver fremskyndes af hensyn til tidspres eller faglig usikkerhed? 
    2. Hvordan fungerede den interne dialog og sparring undervejs?
    3. Opsamling på læringspunkter.
  4. Afslutningsprocessen:
    1. Hvordan fungerede indsamlingen af afsnit fra andre afdelinger end finans til ledelsesberetningen?
    2. Hvordan gik cirkulationen af udkastet til årsrapporten?
    3. Hvordan blev kommentarer fra ledelsen håndteret, herunder opdateringer og deling af nyt udkast?
    4. Hvordan blev kommentarer fra revisor håndteret, herunder opdateringer og deling af nyt udkast?
    5. Opsamling på læringspunkter.
  5. Hvad kan vi gøre anderledes og bedre med udsigt til kommende ny årsrapport og planlægning heraf?

Er der ændringer i din regnskabsklasse?

Årsregnskabsloven regulerer alle erhvervsdrivende virksomheder og er bygget op omkring en såkaldt ”byggeklodsmodel”, der definerer, hvilke regler en virksomhed afhængigt af dens størrelse er omfattet af ift. regnskabsaflæggelsen, som er opdelt i fire regnskabsklasser: A, B, C eller D. Regnskabsklassen, du tilhører, afhænger af nogle lovbestemte størrelsesgrænser, der går på nettoomsætningen, balancesummen og gennemsnitligt antal ansatte.  

Det centrale her er, at du får forholdt dig til, om du er eksponeret for ændring i regnskabsklassen ift. sidste år, herunder stillingtagen til, om der måtte være sket ændringer i lovgivningen. Her er det væsentligt at bemærke, at størrelsesgrænserne for alle regnskabsklasser blev forhøjet med ca. 25% med virkning for årsregnskaber, som godkendes efter 1. juni 2024. I praksis betyder dette, at ændringerne har effekt fra og med årsrapporten 2024.  

Aflægger du efter IFRS (frivilligt eller under krav), så er det vigtigt at være opmærksom på, at du også er underlagt overholdelse af IFRS-bekendtgørelsen, der indeholder supplerende oplysningskrav.  

Forbered de fremtidige CSRD-krav

Kravene til ledelsesberetningen afhænger af din virksomheds regnskabsklasse. Årsregnskabslovens bestemmelser gælder desuden, hvis du aflægger regnskab efter IFRS, da IFRS ikke stiller krav om en ledelsesberetning som en særskilt bestanddel af årsrapporten.

De nuværende oplysningskrav fokuserer hovedsageligt på at beskrive virksomhedens væsentligste aktiviteter, årets udvikling sammenlignet med sidste år og forventninger til det kommende år. Disse krav vil for mange virksomheder anses som relativt ukomplicerede og minder om en opsummering af den interne rapportering. Dog er det væsentligt at tage stilling til kravene vedrørende samfundsansvar i god tid. Disse omfatter din virksomheds forhold til miljø, herunder indsatsen for at reducere klimapåvirkningen, samt sociale forhold, arbejdsforhold, menneskerettigheder og indsatsen mod korruption og bestikkelse. Centralt her er, hvordan du integrerer samfundsansvar i forretningsstrategien, om du har en politik for samfundsansvar, og hvordan denne omsættes til konkrete handlinger. 

Det er særligt vigtigt at være forberedt på de fremtidige krav til samfundsansvar, da de nuværende regler frem mod januar 2026 vil blive erstattet af mere omfattende og komplekse krav i EU’s direktiv om bæredygtighedsrapportering (CSRD). CSRD fastsætter rammerne for bæredygtighedsrapportering, mens de tilhørende bæredygtighedsstandarder (ESRS’erne) præciserer oplysningskravene. Ikke nok med, at du som virksomhed kan blive omfattet og skal forholde dig til kravene, men bæredygtighedsrapporteringen vil også være et fokusområde for leverandører, kunder og andre interessenter. Derfor kan det være værd at overveje en frivillig rapportering af de fremtidige krav – helt eller delvist – som en del af en strategisk forberedelse.

Afklar risikoområderne i god tid

Det er vigtigt at få estimeret det nødvendige ressourcebehov så tidligt som muligt for at kunne identificere, hvor der skal tilføres yderligere ressourcer i virksomheden.  

Ved at planlægge tidligere på året kan du skabe en smidigere proces for årsafslutningen. Tidsplanen brydes ofte ikke på grund af manglende ressourcer til de planlagte opgaver, men på grund af uforudsete udfordringer, hvor uafklarede risikoområder viser sig tidskrævende at behandle fagligt, og ikke mindst hvor effekten af sådanne skal afklares med stakeholders. En effektiv løsning kan være en hard close-revision, der identificerer og håndterer kritiske risikoområder og væsentlige regnskabsmæssige skøn i god tid, hvilket skaber optimale rammer for en effektiv årsafslutning og årsrapportering. 

 Sådan forbereder du dig bedst til en hard close-revision

Sådan forbereder du dig bedst til en hard close-revision

Læs mere om hard close-revision

Figuren illustrerer, at fundamentet for en Finance-organisation, som leverer på et højt kvalitets- og effektivitetsniveau, udgøres af samspillet mellem ledelsesværdierne og virksomhedskulturen, teknologiunderstøttelsen, politikkerne, medarbejderne og organiseringen. Figuren er desuden en illustration af den assistance og solide erfaring, Basico kan tilbyde inden for 'Finance - Rapportering & compliance'-området.

Martin Philip Beyer

Martin Philip Beyer

Senior Manager

+45 26 15 30 80

mpbeyer@basico.dk

Skal vi hjælpe med din årsrapport?

Martin Philip Beyer har med sine mere end 10 års erfaring med at planlægge årsrapporten både set med virksomhedens og revisorens briller opnået et indgående kendskab til processen. Derfor kan han hjælpe med at skabe de rammer for tilblivelsen af årsrapporten, der passer lige præcis din virksomhed.  

Er du blevet inspireret til at planlægge udarbejdelsen af din årsrapport? Så giv Martin et kald.