Basico-Fem gode råd til dit CV

Fem gode råd til dit CV

Læsetid: 8 minutter

KARRIEREMAILEN
Giver dig nys om åbne stillinger, artikler om konsulentlivet og guldkorn til jobjagten.
TILMELD DIG

Har du brug for hjælp til at give dit CV en makeover, så det skinner, og er du kørt lidt fast i, hvordan du kommer i gang? Det er en kunst at skrive et godt CV, og derfor har vi sat vores egen rekrutteringsekspert Matias stævne for at få hans bedste tips til, hvordan du opbygger dit CV, så du kan få en adgangsbillet til dit drømmejob.

1. Match jobannoncens krav

Når du skal opdatere dit CV, så sørg for at læse, hvad der står mellem linjerne, og afkod, hvad der er vigtigt for den virksomhed, du gerne vil arbejde for.

Når du læser jobannoncen igennem, så lad dig ikke skræmme af, at den liste, virksomheden efterspørger af kompetencer og erfaringer, er lang.

Se det derimod som en fordel, da du kan bruge de samme buzzwords og formuleringer som i jobannoncen.

Når du gør det, så viser du, at du taler det samme sprog som arbejdsgiveren. Så hiv din notesbog frem, eller åben word-dokumentet på din computer, og gå i krig med at skrive dine nøgleord ned, så du kan afdække de kompetencer, de efterspørger.

Alfa og omega er, at du kort skal demonstrere, hvordan du bruger dine kompetencer og erfaringer i dit kommende job, og hvad du har med i bagagen, der gør dig til den rette kandidat.

Netop det har vi uddybet i blogindlægget: Sådan skriver du en god ansøgning! hvor du også kan finde konkrete eksempler på, hvordan kan gøre din tekst indbydende og let at læse.

Skal vi tage en snak?

Sandra Wahl
Sandra Barbara Wahl, Senior Talent & Development Consultant

2. Fang læseren på 30 sekunder

Det tager ca. 30 sekunder for os at vurdere, om du er det rette match til stillingen. Derfor skal dit CV være overskueligt og godt struktureret.

Giv os et overblik over din karriere, vi ikke kan modstå.

Start med at skrive et kort resume på fem-ti linjer om, hvem du er, del dine kontaktoplysninger, og sørg for, at du har et professionelt foto. Derudover kan du tilføje din erhvervserfaring, hvor det nyeste skal stå øverst, så vi hurtigt kan afkode, hvem du er. Her kan du også skrive din uddannelse samt dine sprogkundskaber.

Brug også gerne passende afsnitsoverskrifter og punktopstillede lister for at gøre det nemt for os at skimme dit CV igennem, så du undgår, at vi bliver ramt af en mur af tekst.

Ekstra tip! Når du skal til jobsamtale, vælger du omhyggeligt det tøj, du skal have på – så gør det samme med dit CV’s udseende! Brug et professionelt layout og universel formatering, så du giver et godt førstehåndsindtryk.

3. Leg med fagligheden

Selvom dit CV skal give et helhedsbillede af dig, så handler CV-screeninger generelt om dine faglige kompetencer, så lad derfor dine personlige egenskaber skinne igennem i CV’et.

Giv os en lille forsmag på, hvem du er, og beskriv dine mål og værdier, men sørg for, at du vægter faglighed og erfaring højest fx ved at udfolde og skrive konkrete detaljer om dine resultater, relevante arbejdsopgaver og gode erfaringer fra tidligere stillinger. Det er vigtigt, at du får tydeliggjort, at du har de efterspurgte kompetencer, og hvordan du vil bruge din faglighed i stillingen.

Husk, at dit CV altid skal pege bagud, da du skal beskrive, hvad du har opnået i din karriere indtil nu, hvorimod din ansøgning peger fremad.

Læs også: Hvilke spørgsmål kan du stille til din jobsamtale? Få en guide her

4. Hold det kort, men godt

Hold øje med længden! En god tommelfingerregel er ca. to-tre siders længde på dit CV, men der er ingen faste regler. Husk på, at du skal overbevise os om, at du er den rette kandidat på blot få sekunder, så hvis du afleverer et ti-siders CV, bliver det svært for os at afkode, hvem du er, og hvad du kan.

Brug derfor et klart og præcist sprogbrug, og hold dine sætninger korte. Vær specifik, og brug aktive verber til at beskrive dig selv og dine kompetencer. Undgå at bruge for meget jargon, forkortelser eller teknisk sprog, medmindre det er relevant for din stilling.

Ekstra tip! Få din bedre halvdel, bedste veninde, yndlingskusine, farmor (eller hvem end du kender, der er en haj til grammatik) til at læse dit CV igennem, så du undgår slåfejl.

5. Vælg det rigtige format – og det rigtige filnavn

Når du gemmer dit CV, så husk at ændre filnavnet, så vi ikke opdager, at du flirter med konkurrenterne. I dag bliver mange CV’er også læst online, så sørg for, at dit CV er kompatibelt, og gem det som en PDF-fil for at bevare formateringen. På den måde undgår du også de røde streger under ord, som word ikke genkender.

Lynguide: Hvad er forskellen på kompetencer og kvalifikationer?

 

Det kan være svært at skelne mellem kompetencer og kvalifikationer. Derfor har vi opsummeret kort, hvad det indebærer, så du kender dine kvalifikationer og kompetencer, når du laver dit CV.

 

Kvalifikationer: Alt det, du har papir på. Fx uddannelser og kurser, hvor din universitetsgrad eller diplomer fortæller os, at du er blevet uddannet eller trænet i det.

 

Kompetencer: Her tager du dine kvalifikationer fra ’papiret’ og omsætter dem til virkelighed. Hvis du fx har taget et kursus i statistik, er det en kvalifikation. Men hvis du har brugt den statistiske viden til at knække tal og håndtere data i praktiske opgaver, projekter eller tidligere job, så har du udviklet en kompetence.

Vi håber, at disse pointer og tips kan hjælpe dig godt på vej og forbedre dit CV. Held og lykke med din jobansøgning!

Du kan også læse om de forskellige karrieremuligheder i Basico her, og her kan du se vores ledige stillinger.

Sandra Barbara Wahl

Sandra Barbara Wahl

Senior Talent & Development Consultant

+45 31 43 91 28

sbwahl@basico.dk

Vil du vide mere om karrieremulighederne i Basico?

Vi arbejder med at matche dygtige talenter med karrieremuligheder og sidder klar ved telefonen, hvis du har brug for hjælp til ansøgningen, samtalen eller noget helt tredje!

Kontakt os