Jobsøgningsprocessen kan være kompleks, og det er ikke usædvanligt at fare vild i labyrinten af myter og misforståelser. For at undgå de mange faldgruber, du kan møde på din vej, har vi sat vores rekrutteringsekspert Sandra stævne. Hun har strikket en guide sammen, der identificerer og afklarer nogle af de mest udbredte myter og misforståelser om jobsøgning og -samtalen, så du kan navigere mere målrettet gennem din karrierejagt.
Myte 1: Den rekrutteringsansvarlige kender dit CV ud og ind
En udbredt misforståelse er, at rekrutteringskonsulenten er en karriereekspert, der kender hver detalje i dit CV allerede før den første samtale.
Sandheden er, at et CV blot er en oversigt over dine kompetencer og erfaringer.
Når du sidder til jobsamtalen, skal du udfolde dine kvalifikationer og erfaringer. Det betyder, at du skal demonstrere hvordan og hvorfor de er relevante for jobbet og virksomhedens behov. Vurder dine erfaringer og kvalifikationer i forhold til den specifikke stilling, og fremhæv konkrete eksempler fra dit eget arbejdsliv, der er relevante i forhold til den givne stilling.
Hvis du eksempelvis bliver spurgt ind til dine erfaringer med at lave driftsregnskaber, er det en god idé ikke kun at nævne de situationer, hvor du har arbejdet med dette, men også at uddybe din rolle i processen. Det vil være gavnligt at beskrive eventuelle udfordringer, du har stået over for, eller særskilte aspekter, du har været opmærksom på ved udarbejdelsen af disse regnskaber. På den måde viser du, at du ikke blot kan opremse dine erfaringer, men at du også har en grundig forståelse af dem.
Myte 2: "Du skal spille spillet"
Mange jobsøgende falder i fælden, når de prøver at imponere ved at bruge indviklede formuleringer og fortælle arbejdsgiveren det, de antager, at virksomheden ønsker at høre. Men det er faktisk din oprigtighed og ægthed, der virkelig gør indtryk under jobsamtalen.
Det er vigtigt at være selvkritisk og vurdere dig selv i relation til jobbet og virksomhedens værdier. Ved at belyse, hvordan du passer ind i jobbet og virksomhedens kultur, samtidig med at du er åben omkring områder, hvor du søger udvikling, demonstrerer du selvbevidsthed og et ønske om at vokse. Denne tilgang hjælper dig også med at undgå at ende i en position, der ikke matcher dig i det lange løb.
Myte 3: Ansøgninger screenes først efter deadline
“Deadline er først den 21. januar. Jeg sender bare min ansøgning af sted der", tænker du måske. Det er faktisk en almindelig antagelse, at timingen af din ansøgning ikke betyder noget, så længe den er inden deadline.
Men ofte vil en virksomhed kalde relevante ansøgere ind undervejs i processen og til tider hurtigst muligt. Stillingen kan derfor blive besat inden deadlines udløb. Derfor bør du hellere sende din ansøgning af sted i dag end i morgen.
Myte 4: Erfaring er alt
Erfaring er den bagage, du tager med på din jobrejse, men det er ikke den eneste valuta, der tæller. Personlighed, kulturtilpasning og dit potentiale i virksomheden er lige så vigtige faktorer, når vi evaluerer en kandidats egnethed.
Selvom erfaring uden tvivl er en vigtig faktor i at fastslå, om en kandidat er det rette match for en stilling, er personens tilpasning til virksomhedens værdier og stillingens krav samt vedkommendes motivation og ambition om at udvikle sig og opnå succes i rollen også afgørende. Det er ofte de farverige souvenirer, der gør din rejse mindeværdig og succesfuld.
Myte 5: En grundig ansøgning er nødvendig
Det er en udbredt antagelse, at en ansøgning skal være gennemarbejdet og omfangsrig, men ofte kan en kort og præcis profiltekst med et par linjer om din motivation i dit CV være tilstrækkeligt. Udfaldet er ofte bedre, hvis du har overbevist din modtager om, hvorfor du er den rette kandidat på få linjer. Du kan læse vores fem bedste råd til et CV her.
Derudover behøver den ansvarlige for rekruttering ikke at gennemgå din ansøgning før et interview, da de mest relevante oplysninger ofte findes i dit CV. Derfor skal du kun indsende dit CV, når du søger et job hos Basico.
Hos andre virksomheder er ansøgningen et krav, og hvis du ønsker at finde yderligere råd om, hvordan du skriver en god ansøgning, så kan du dykke ned i det her.
Myte 6: Det er en fordel at ringe inden jobsamtalen
At ringe kan være som at sende et venligt postkort før din ankomst, men det er ikke altid nødvendigt.
Virksomheden vil nemlig kontakte dig, hvis de vurderer, at du kunne være en god kandidat til jobbet.
Alternativt kan du vælge at sende en e-mail til den ansvarlige for rekrutteringen, hvis du har specifikke spørgsmål, fx hvis jobannoncen efterlader dig med uklarheder om teamets struktur, arbejdsopgaver eller andet.
Held og lykke med jobansøgningen
Vi ønsker dig en ’forhåbentlig nu lettere’ jobsøgning. Husk, det er din karriererejse, og du har evnerne til at forme den.
God vind!
Er du nysgerrig efter mere?
Sving forbi vores åbne stillingsopslag, eller besøg vores faglige blog, der er spækket med interessante kundecases.